Molntjänster – Hur farligt är det egentligen?

Postad den 29 jan, 2015 i Aktuellt, Kalendarium

FAI bjuder in till temadag 26 mars ”Molntjänster – Hur farligt är det egentligen”, samma dag hålls årsmöte. Facebookkulturen håller på att ta sig in på allt fler arbetsplatser. Lika enkelt som det är att kommunicera och byta information på den populära vänskapssajten ska det nu vara att hantera administrationen inom verksamheten.

Vilka begränsningar finns det i att använda molntjänster för sin informationshantering? Finns det rättsliga hinder att lagra sekretessbelagd information i molnet? Kan man arkivera i molnet?

Ny programpunkt! Gunnar Risberg är arkitekt vid IBM:s enhet för Nordic Strategy and Innovation – Cloud, samt medlem av SIS kommitté TK542. Gunnar berättar om lanseringen av den nya molnetstandarden – SS-ISO/IEC 17788 och 17789, referensarkitekturen samt vokabulären kring molnet.

Erik Borglund är involverad i det internationella forskningsprojektet ”Records In the Cloud” (RIC) där ett antal internationella forskare gemensamt försöker studera de utmaningar molntjänster ger på arkivvetenskap. Vi behöver se till att de metoder och teorier som används för arkivhantering också fungerar i molnet.

Cecilia Magnusson Sjöberg arbetar både praktiskt och teoretiskt med de rättsfrågor som nya digitala miljöer aktualiserar och hon har med juridiska ögon följt utvecklingen kring det offentligasanvändning av molntjänster. I detta sammanhang utgör offentlighet och sekretess ett centralt tema.

Läs fullständigt program FAI_Temadag_150326_v3 Ny version! . Anmälan senast 18 mars bokningsformulär

Tid: 12.00 – 17.30 (inklusive årsmöte 16.30)

Presentationerna (lösenord)

 iStock_000043781932Small

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.