Månadens medlem november
Jag heter Börje Sjöman och är arkivarie vid SVT, Sveriges Radio och UR.
Kan du berätta närmare?
Med intresse för historia blev arkivarieyrket rätt naturligt för mig. Därtill blev jag också uppmuntrad en gång i tiden av historielärare vid Stockholms universitet. Efter en kortare sejour i offentlig förvaltning är jag nu inne på mitt 24:e år vid Sveriges Televisions, Sveriges Radios och Utbildningsradions gemensamma Dokumentarkiv. Det har varit intressant och lärorikt med tanke på den centrala ställning som public service har i samhället.
Hur ser ditt arbete ut?
Dokumentarkivets uppdrag är att verka som företagsarkiv. Eftersom de offentliga arkivreglerna inte gäller här, så har mycket engagemang fått ägnas åt att forma instruktioner och hanteringsanvisningar, skriva handböcker och vara rådgivare. Avvägningen mellan traditionell fysisk arkivering och digital informationsförvaltning blir även här alltmer tydlig och säkert en spännande framtid. I en mediemiljö som denna med nuet i fokus är det också viktigt att verka för förståelsen av det långsiktiga perspektivet.
Något mer om ditt jobb?
Arkivmaterialet här har högt nationellt värde. Redan då jag rekryterades fanns långtgående planer på att dra igång omfattande arkivforskning om etermediernas uppkomst och utveckling, alltifrån den enkanaliga radiotiden till dagens mediala mångfald. Programbolagen har i årtionden haft att sända ut aktualiteter och rapportera om händelser till allmänheten, det som brukat kallas beskrivningsmakt, men också betytt mycket för kultur och underhållning. Då dessa områden till stor del varit outforskade, skulle arkiven med både program och dokument skärskådas tvärvetenskapligt.
Följaktligen blev det en av mina arbetsuppgifter att som arkivarie ge stöd åt och samarbeta med de närmare hundratalet forskare på högre nivå som rekryterades från universitet och högskolor till denna satsning. Arbetet pågick i 20 år och resulterade i 50 utgivna böcker, några av dem som avhandlingar, andra skrivna av redan disputerade forskare. Till mina uppgifter hörde även verksamhetens ekonomi, en erfarenhet som jag nu har nytta av i egenskap av FAI:s kassör.
Lite mer om dig själv?
Faktiskt är intressena i samma anda på fritiden, fast det då är den lokala kulturhistorien som lockar. I 35 år har jag varit ordförande för den mycket aktiva Össeby Hembygdsförening som har en rätt diger programverksamhet. Där har jag också tillsammans med några andra entusiaster i många år arbetat med att restaurera en gammal väderkvarn, som nu är i ursprungligt skick och nyligen återinvigd av landshövdingen i Stockholms län. För närvarande håller vi på med en bok som ges ut i november, en intressant folklivsskildring från det tidiga 1900-talet i det inre av södra Roslagen. Så förenar jag nytta med nöje.