Månadens medlem december
Lite mer om mig:
Jag heter Barbro och bor sedan 10 år i Solna, den längsta tid jag bott på en plats i Sverige. Av någon anledning har vi flyttat runt mellan universitetsstäderna Göteborg, Södertälje och Umeå, för att slutligen landa i Solna. Jag och min man är forskarutbildade och boksamlare, vår lägenhet är inrättad efter det fasta antalet bokhyllor, och gallring sker med jämna mellanrum. Mitt fritidsintresse är musik, litteratur och handarbete, dvs jag spelar, läser och stickar/virkar.
Min utbildning
Jag är musikvetare i grunden och disputerade vid Göteborgs universitet 2001. Arkivvetenskap läste jag sedan vid Stockholms universitet efter ett antal flyttar runt Sverige.
Var arbetar du idag?
Idag arbetar jag som 1e arkivarie vid Riksarkivet, Avdelning Arninge.
Hur hamnade du där?
Jag gjorde min slutpraktik vid Riksarkivet i Marieberg och fick på så vis en kontakt. Efter ett ordnings- och förteckningsjobb på Kungliga Biblioteket, fick jag förmånen att skanna bilder till MPO-projektet (Medeltida pergamentsomslag) och på den vägen är det!
Vad innebär ditt arbete?
Arbetet är mångskiftande. Vi är alla schemalagda på tjänstgöring i forskarexpeditionen, besvarande av inkomna frågor per brev och mail, samt låsning/larmning av lokalerna. Servicen gentemot allmänhet och andra myndigheter är en del av TF och en av våra viktigaste arbetsuppgifter. Därtill kommer inskrivning av arkivförteckningar i vår databas Arkis, som på nätet heter Nationella ArkivDatabasen (NAD). Förfinande av andra sökmedel, såsom kortguider till arkiven, tematiska arkivguider och artiklar till årsboken. Under 2014 har jag dessutom jobbat med sökvägar till Hälsinge regementes notarkiv på Krigsarkivet med hjälp av ett stipendium från Delegationen för Militärhistorisk Forskning (DMF). Till allt detta kommer informationstexter till hemsidan, förberedelse av Arkivens dag, visningar för besökare och handledning av praktikanter.
Hur ser en arbetsdag ut för dig?
En typisk arbetsdag börjar med en genomgång av mail-inkorgen. Har jag frågevecka är nästa steg att ta itu med inkomna frågor. När arbetet löper på bra kan jag hinna med 3-4 brevsvar på förmiddagen och ungefär lika många under eftermiddagen. Har jag förmiddagspass i expeditionen hjälper jag besökarna att få fram det material de vill ha ur magasinen. Trots att släktforskarna har minskat i antal p g a datoriseringen av kyrkböckerna, dyker det alltid upp någon som vill ha hjälp att komma igång. På eftermiddagen gör jag annat, t ex skriver in förteckningar, jobbar på andra sökvägar till arkiven (för närvarande sammanställer jag ett Excelblad av en befintlig orientering till Skolöverstyrelsens arkiv) eller något annat såsom sammanställning av protokoll från personalmöten eller FAI-möten.
Hur kom du i kontakt med FAI?
Jag var tidigare styrelseledamot av Svenska arkivsamfundet, nu är jag sekreterare i FAI. Jag fann att glädjen med detta arbete är kontakten med arkivarier från andra delar av den svenska arkivvärlden. Det är fascinerande hur olika våra jobb kan se ut!