Göran Samuelsson berättar
Jag heter Göran Samuelsson och undervisar och forskar inom arkiv- och informationsvetenskap vid Mittuniversitet
Varför har du fastnat för just detta ämne? Vad är det som gör det intressant?
Att arbeta med informationsflöden och arkivfrågor gör att du kan arbeta med det som händer här och nu utan att tappa kontakten med det förflutna. Sedan hösten 2004 har jag arbetat på Mittuniversitetet. Den var den utbildningsinstitution som verkade ha en ansats som jag kände igen från min vardagspraktik, och varje dag sedan jag kom hit har jag sett som en ständig vidare/fortbildning.
Jag jobbade tidigare under närmare tio år som arkivstrateg m.m. på Lantmäteriet och jag har tagit med mig intresset från Geodata från den tiden. Ett annat område som tar allt större plats i min vardagen är verksamhetsarkitektur, tror att innehållet inom detta område kan ge oss arkivarier ytterligare tankar och verktyg i vårt dagliga värv med informationsflödena. Ett annat viktigt verktyg är FAI som i tider av förändringar kan komma att spela en allt viktigare inte bara för den egna yrkesidentiteten utan också för att arkivdomänen som måste få en starkare röst i samhällsdebatten, tillsammans med övriga intressenter.
Vad gör du helst på fritiden?
Det är nog lite en fråga om säsong – och så är det en fråga vars svar ju inte alltid stämmer överens med vad man gör. Mycket tid går också åt till att sköta ett stort trähus och trädgård. Och det är saker som jag gärna gör men om jag får bestämma helt själv över den lediga tiden blir det nog gärna en tur över någon is med långfärdsskridskor eller paddlande en kajak i någon havsvik. Har heller ingenting emot ett svettigt innebandypass och bastu.
Något mer om forskning och utbildning på Mittuniversitet
På senare år har de informationsteknologiska inslagen blivit betydande i både forskning och utbildning. Det gäller framför allt informations- och dokumentstyrning, informationssökning, digitala arkiv, informationsarkitektur samt verksamhets- och systemutveckling.
Hur märker ni av den ökade betydelsen? I ett första skede handlade informationsflödet mer om alla bilder, ljud och film som vi skapar både privat och i jobbet, nästa steg kommer däremot att handla mer om allt och alla som kommunicera med varandra. Det innebär att vi på Mittuniversitetet känner av ett större intresse för ”ordning och reda” verktyg och modeller, allt från verksamheter som vill ha hjälp att utbilda sin personal till företag som vill ha hjälp att utvärdera sina produkter.
Något mer om inriktningen på utbildningen vid Mittuniversitetet
På senare år har vi märkt av att informationsteknologiska inslagen blivit betydande i både forskning och utbildning. Det gäller framför allt informations- och dokumentstyrning, informationssökning, digitala arkiv, informationsarkitektur men även ren verksamhets- och systemutveckling. I ett första skede handlade informationsflödet mer om alla dokument, bilder, ljud och film som vi skapar både privat och i jobbet, nästa steg kommer däremot att handla mer om allt (inte minst via sensorer) och alla som kommunicera med varandra. Det innebär att vi på Mittuniversitetet känner av ett större intresse för ”ordning och reda” verktyg och modeller, allt från verksamheter som vill ha hjälp att utbilda sin personal till företag som vill ha hjälp att utvärdera sina produkter. Med sin uttalade inriktning mot modern informationsteknologi har Mittuniversitetet goda förutsättningar att profilera sig som utbildare med spetskompetens på detta område.
Nationellt har vi en inriktning och ställning som är hyfsat tydlig, men det är en liten värld och vår målsättning är naturligtvis att den kompetens kring hantering av informationsflöden som arkivarien av tradition har stått för också bättre tas till vara inom andra områden. I samband att vi lämnar Härnösand för Sundsvall lanserar vi nu till hösten (2016) en ny magister/master i hållbar informationsförsörjning, där vi tillsammans med våra kolleger i informatik och industriell design har satte ihop en bredare utbildning kring modern hantering av information där arkivspåret troligen blir det mest omfattande.
På en internationell arena har vi dock betydligt större utmaningar där ju arkivämnet också är en liten spelare på de enskilda universiteten. Sedan många år har vi ett nätverk som vi till vardags har det behändiga namnet nordvästra Europas nätverk för arkivutbildningar (NAET) som i dagsläget består av cirka 11 länder. Här samverkar och informerar vi varandra och under de senaste 3-4 åren har vi också haft gemensamma forskarkurser där Mittuniversitetet fungerar som koordinator. Detta europeiska initiativ har på senare år kompletterats med ett mer renodlad forskningsnätverk inom projektet InterPares Trust