Månadens medlem maj

Postad den 11 maj, 2015 i Aktuellt, Medlemmar berättar

Under maj månad presenterar vi Lee Englund, som är ny ledamot i FAIs styrelse. Lee brinner för registratorsyrket, och vill belysa den höga kompetens som dagens registratorer har. Lee arbetar som som registrator på Riksarkivet, och kom i kontakt med FAI genom nätverket för Sveriges registratorer – då, när sammanslagningen var på tapeten och föreningen skulle bildas. ”Efter att jag gått med i FAI upptäckte jag att många av mina arbetskamrater och branschkollegor också är medlemmar.”

 

Lite mer om mig

Jag heter Lee – eller egentligen heter jag Lillane, men jag fick smeknamnet Lee när jag var i 20-årsåldern och det är länge sedan någon kallade mig någonting annat. Jag föddes på allmänna BB i Stockholm sommaren 1959 och har bott i huvudstaden i större delen av mitt liv, med undantag för några år på 80-talet när jag bodde i USA. Idag är hemma en hyreslägenhet i Hjorthagen, ett stenkast ifrån den plats där jag föddes. Alldeles intill ligger Norra Djurgårdens parkområde, som jag ofta är ute och vandrar i på lediga stunder. På semestern reser jag gärna ut i världen och låter mig inspireras av främmande kulturer eller så ligger jag och påtar i rabatterna hos mina föräldrar som bor i norra Skåne.

Jag började min karriär i offentlig verksamhet, men hamnade sedan i näringslivet, där jag mest jobbat som chefssekreterare och administratör, men även med reklamationshandläggning. Under många år arbetade jag också på bio, med biljettförsäljning och telefonservice. Efter några decennier i näringslivet, var jag tillbaks i statsförvaltningen i början av 2000-talet, och jag har stannat här sedan dess.

Sedan november 2014 är jag ordförande i nätverket för Sveriges registratorer, med stöd av bisittare Birgit Postol. Nätverket har en mejlgrupp och en Facebook-grupp som sammantaget engagerar knappt 300 registratorer. I våras blev jag också invald som ledamot i FAIs styrelse.

 Min utbildning

Jag gick hum/sam på gymnasiet och byggde på med en extra termin textilkunskap och sömnad för nöjes skull. Så jag har gått 3½ år på gymnasiet. Senare har jag läst enstaka kurser på universitetet – bara det mest väsentliga ;-), som antikens kultur och samhällsliv, konstvetenskap och nygrekiska. Registratorsutbildningen fick jag lite vid sidan om, genom arbetet. I slutet av 1970-talet jobbade jag som kanslist på Utbildningsdepartementet och fick då hand om diariet på internationella sekretariatet. Det var så det började.

Jag har gått diplomutbildning genom SIPU/Annelie Montén, arkivkurser på Riksarkivet, Mittuniversitetets Dokumenthantering för registratorer och diverse andra kurser relaterade till ämnet, merparten med juridisk inriktning.

 Vad innebär ditt arbete?

Det är en vanlig föreställning att registrator är en administrativ stödfunktion till handläggarna på myndigheten. Jag delar inte den uppfattningen. För mig är registrators uppgift först och främst att bevaka och värna offentlighetsprincipen, allmänhetens rätt till insyn. Registraturens syfte är att se till att alla handlingar som inkommer respektive upprättas hålls ordnade så att man med lätthet kan hitta dem och förstå dem, både i nutid och i en avlägsen framtid. På 1970-talet innebar jobbet i huvudsak registrering och arkivering och framtagning. En duktig registrator var noggrann och ordningssinnad, kunde uttrycka sig väl i tal och skrift och hade den sociala kompetensen för att hantera kontakterna med allmänheten. Men sedan kom IT-utvecklingen och revolutionerade förutsättningarna, och idag ställs det helt andra krav på en registrator.

Det är brukligt att det är registrator som initierar ärenden i diariet och likaså registrator som avslutar ärenden. Däremellan kan ärenderedovisningen i ett elektroniskt diarie- och ärendehanteringssystem skötas av handläggarna – och för det behöver de utbildning. Så registrators roll blir istället att utbilda och att kontrollera ärenderedovisningen vid avslut. Det brukar också vara registrator som administrerar användarregistren i systemen, och där är behörighetsstrukturen avgörande för informationssäkerheten. Juridiken blir också viktigare när handlingarna blir elektroniskt tillgängliga.

Noggrannhet, ordningssinne och social kompetens är fortfarande nödvändiga egenskaper för en registrator, men den moderna registraturen ställer därtill krav på hög IT-kompetens, säkerhetstänk, juridiska kunskaper och pedagogisk läggning. Det är sannerligen ett krävande yrke, men också hur kul som helst!

 

Kommentarer inaktiverade.